Nieuwsbrief 1

Lunteren voorjaar 2008,
Dag allemaal,

Afgelopen maand zijn Corrie en ik weer teruggekomen uit Roemenië.

Het is een drukke maar ook zinvolle maand geweest, er is kleding verkocht (27 eurocent voor 5 stuks kleding) de mensen kopen dan hun kleding en dat voelt voor hun beter.

Het geld wordt weer besteed in Roemenië voor div. zaken, we hebben o.a. een grote pan voor het gezin Szilveszter gekocht.

In de loop der jaren hebben we nogal wat kontakten opgebouwd en die moeten onderhouden worden, dus er wordt tijdens onze bezoeken daar,behoorlijk wat gereisd en gepraat met div. mensen, mooi om dit te mogen doen,en om voor sommige mensen een oplossing voor hun onvoorstelbaar slechte leefomstandigheden te vinden.

Dan nu het gezin Szilveszter.

Eerst willen we jullie de gezinsleden voorstellen.

Op de foto zie je geheel rechts Monika zij is 14 jaar en de helft van een tweeling.

h0012

 

 

 

Daar naast staat Katalin Veres de vrouw die het gezin helpt,ze wordt meestal Kathy genoemd,

Het meisje voor Kathy is Renata en is 6 jaar.

Achter Kathy staat Gyorgy Istvan 15 jaar hij wordt Gyurika genoemd, dus Jantje in plaats van Jan.

Voor Gyurika staat Scilla zij is 11 jaar.

En helemaal links staat Vencel ofwel  Venci de andere helft van de tweeling.

Gyorgy de vader is 54 jaar.

Tijdens onze bezoeken aan het gezin is er met zowel Kathy als de kinderen en Gyorgy gepraat.

Deze gesprekken gaan via Melinda de vrouw van Jenö  zij kent zowel het gezin als Kathy en allen vonden het prettig dat het vertalen via haar ging, begrijpelijk je praat over privé zaken die erg gevoelig zijn.

In Juli heeft Kathy van Viktor de koster van de kerk in het dorp waar ze woont gehoord van de problemen die er in het gezin Szilveszter waren.

Dit dorp ligt ong. 4 km van Cserefalva waar Gyorgy met de kinderen woont.

Toen ze met Melinda een eerste bezoek bracht bij de fam. was ze hierna hevig geëmotioneerd en besloot om daar te gaan helpen.

Er is toen afgesproken dat ze van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur het huishouden doet en de kinderen opvangt en ook de oudere kinderen wat huishoudelijke werkzaamheden leert.

Dit is hard nodig,Gyorgy is een man die op 9 jarige leeftijd met de schaapherders werd meegestuurd (hele dagen,dus nauwelijks onderwijs gehad) en toen hij ong. 12 was kreeg hij alcohol om nog wat harder te werken.

Op erg jonge leeftijd was hij alcoholist zwierf altijd in de heuvels met de schapen en bekommerde zich niet om zijn gezin.

Via een kerkelijke organisatie is Gyorgy van zijn drankprobleem af gekomen en sindsdien is het een andere man.

Olga de overleden moeder was erg simpel en niet in staat om op een goede manier de kinderen voor te bereiden op het leven.

Het is dus eigenlijk veel belangrijker dat Kathy de kinderen zoveel mogelijk laat inhalen op dit gebied en ze kan en wil dit ook graag is in de gesprekken gebleken.

Ze werkt vanaf 4 augustus bij de fam. en de kinderen zijn nu al zeer op haar gesteld, laatst zei ze uit een grapje, ik kom niet meer als jullie niet luisteren, en een van de kinderen zei, dat geeft niet ik weet waar je woont en kom gewoon bij jou wonen.

Kathy is 40 jaar getrouwd, en heeft 3 kinderen van 23-18 en 7 jaar.

Haar man heeft werk in de stad.

Kathy heeft vroeger restaurants schoongemaakt, en ook in Duitsland in de tuinbouw gewerkt.

Onze indruk van haar is dat ze goed weet wat ze wil, niet met zich laat sollen en graag meedenkt en werkt om voor de fam. Szilveszter te doen wat mogelijk is.

Het volgende bericht m.b.t. de fam. Szilveszter schrijven we wat meer over de kinderen.

Nogmaals allemaal hartelijk dank voor de geldelijke ondersteuning!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>