Nieuwsbrief 6

Lunteren, 05-02-2010

Verslag over de Fam. Szilveszter.

Van half maart tot half april 2010 zijn we weer in  Cserefalva geweest en dus ook weer diverse keren gesproken met diverse  gezinsleden van de fam Szilveszter.

Het afgelopen jaar hebben we kennis gemaakt met andere  kinderen van Gyorgy.

Het is denken wij,goed om te weten dat Gyorgy uit 2 vorige  relatie’s ook kinderen heeft.

Deze kinderen zijn dus ouder en leven zelfstandig.

Wel goed om te zien dat ze nu regelmatig hun vader opzoeken  en voorzover wij dat kunnen beoordelen een goede relatie met Gyorgy hebben.

De zondag voor Pasen was het groot feest in huize  Szilveszter, Monika deed belijdenis in de kerk en het is daar gebruikelijk dat  daarna een groot feest wordt gegeven.

Op zaterdagavond werden de 4 oudste kinderen uit het gezin  gedoopt.

Toen deze kinderen baby waren deed Gyorgy aan God nog  gebod.

Uit gesprekken voordat de belijdenis plaats vond, begrepen  we wel dat er nauwelijks eten in huis was, en zeker geen geld om een  belijdenisfeest te geven.

In het dorp hebben we voor het feest, en de komende tijd  aardappelen e.d. gekocht, en in de stad hebben we bij de transylvanische markt,  rijst, meel,olie, azijn, bonen, toiletpapier, zeep, e.d. en veel  frisdrank  aangeschaft.

Fijn is het om zo te kunnen helpen.

Voor Monika hebben we een grote taart besteld met  bijbelteksten er op, Ibolgy de vrouw die ons huis onderhoud bakt dit soort  taarten.

Met Gyorgy gaat het iets beter wat gezondheid betreft, maar  zwaar werk kan hij niet meer.

In het dorp wordt verteld dat hij af en toe weer drinkt.

Dit gebeurt meestal als hij voor mensen klussen doet, ze  betalen dan soms met drank.

In Juni als we daar weer zijn, gaan we met Gyorgy praten  als blijkt dat dit dan nog gebeurt.

De 2 oudsten gaan naar een soort LTS-Huishoudschool een km  of 30 van Cserefalva vandaan.

De kosten voor de bus zijn € 50- per maand en dit drukt  zwaar op het budget van de fam.

Met Kathy de huishoudster gaat het prima, ze komt iedere  morgen om 9.00 en gaat om 17.00 naar huis, de kinderen zijn erg aan haar gehecht  en zij aan de kinderen.

Dit jaar kan de fam. geen gebruik maken van de grond die de  predikante vorig jaar beschikbaar stelde, wij hebben dus gezegd dat ze in de  tuin van ons, zoveel als nodig is mogen zaaien.

Ook deze keer is er weer door alle kinderen gewinkeld in de  kelder van ons huis zodat ze weer goed in de kleren zitten, uiteraard mogen ze  dat gratis doen.

Mogen wij tot slot nog een beroep doen op jullie?

Diverse mensen hebben dit jaar een geldelijke bijdrage  geleverd maar, voor dit jaar zijn de kosten die nodig zijn om dit gezin goed  draaiend te houden hoger dan wat tot nu toe is binnengekomen, bij voorbaat dank!

U kunt dat overmaken op rek.nr. 1013.14.337  t.n.v.  Stichting Roemenië Hoop&Geluk.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>