Nieuwsbrief 3

Lunteren voorjaar 2009,

Afgelopen donderdag, 9 april zijn Corrie en ik weer  gezond en wel teruggekomen uit Roem.

We zijn daar ong. 3,5 week geweest en hebben genoten van  het prachtige weer,en het rustige leeftempo wat daar gebruikelijk is.

Toch is er ook behoorlijk wat gepasseerd in deze weken.

We willen via de website van onze eigen Stichting daar  meer over vertellen.

Uiteraard hebben we aan het gezin Szilveszter de nodige  aandacht besteed.

Van de fam. Soos mogen ze de grond achter hun  huis,gebruiken om groenten en aardappelen te verbouwen.

Ze mogen de grond gratis gebruiken, en in ruil daarvoor  haalt de fam. Soos uit de tuin wat nodig is voor eigen gebruik.

Wij hebben voor goed Nederlands zaad gezorgd en een  buurman heeft met zijn tractor de aardappelen gepoot.

Het gehele gezin inclusief Kathy was druk bezig met het  inzaaien van diverse groenten op de laatste dag van ons verblijf daar.

Ook hebben we na overleg met het gezin Szilveszter,  Gyorgy geld gegeven voor de aanschaf van volwassen kippen en een haan, ze hebben  dan de mogelijkheid om met deze kippen kuikentjes te krijgen, zo voldoende  eieren te produceren en voor de winter ook vlees.

Ook de kippen zijn al aangeschaft en lopen parmantig  rond op het erf achter hun huis.

Uiteraard hebben we ook wat geld achtergelaten voor de  aankoop van voer om in ieder geval voor de komende maanden vooruit te kunnen.

Tijdens ons bezoek in juni overleggen we wel of het  nodig is om daarin verder te helpen, maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

Tijdens een van onze gesprekjes in huize Szilveszter  vertelde Kathy dat Gyorgy heel erg van zijn kinderen houd en ze graag verwend  voor zover dat kan.

Je ziet ook dat het gezin weer goed draait, de kinderen  zien er goed uit ook netjes gekleed, spelen veel met andere kinderen, kortom het  gaat goed maar ook dankzij de manier waarop Kathy dit alles aanpakt.

Je ziet dat ze de kinderen liefde geeft en regelmatig  letterlijk aan troostende arm om ze heen slaat!

Nu een minder mooi bericht.

Een week of 2 geleden liep ik even binnen, en lag Gyorgy  op de bank s ’morgens om 8.30.

Ik vroeg wat er aan de hand was, hij wees op zijn  hartstreek en zei, niet goed.

Na wat heen en weer gepraat via Melinda (Gyorgy wilde  niet naar de dokter) hebben we hem er van kunnen overtuigen dat een bezoek aan  de dokter van levensbelang kon zijn.

Daar aangekomen bleek al snel dat hij naar het  ziekenhuis in de stad moest voor verdere onderzoeken omdat het volgens de  huisarts wel degelijk hartklachten waren.

Ik ben dus direct met Gyorgy naar het ziekenhuis in  Targu Mures gereden.

Daar bleek na onderzoeken dat zijn kransslagader deels  dicht zit.

Weer terug naar de huisarts voor een recept om  medicijnen te kopen bij de apotheek.

De huisarts heeft Gyorgy nadrukkelijk verboden om  alcohol te gebruiken, en hij mag beslist de eerste maand niet werken.

Dat laatste betekent dus dat buiten de kinderbijslag (  €75- p/mnd ) er ook geen inkomen is voor het gezin.

Nadat ons duidelijk werd dat er nauwelijks geld in huis  was, zijn we met Kathy gaan winkelen in de transsylvanische markt, je kunt daar  alle soorten levensmiddelen kopen voor een lage prijs.

We hebben voor de eerste weken e.e.a. gekocht waarbij  Kathy aangaf wat het hardste nodig was.

In de laatste week van ons verblijf daar, zagen we  regelmatig dat Gyorgy toch aan het werk was.

Begrijpelijk er moet geld binnen komen om het gezin  draaiend te houden, maar voor zijn gezondheid kan dit funest worden.

Ons voorstel is om de eerste 2 maanden wat geld ter  beschikking te stellen aan Kathy, zodat ze daarmee de noodzakelijke boodschappen  en betalingen mee kan doen b.v. energie nota’s, medicijnen.

We denken aan een bedrag van ong. € 300- voor de eerste  2 mnd. we weten zeker dat de druk bij Gyorgy om te werken dan weg valt en dit  komt zijn herstel alleen maar ten goede.

Zelf gaan zijn gedachten al uit naar het kweken van  biggen, omdat op dit moment de prijs van biggen erg hoog is, wij denken dat er  naar een andere oplossing gekeken moet worden maar het is nu nog te vroeg om  daar verder op door te gaan.

In febr. dit jaar is onze Stichting opgericht onder de  naam Stichting Roemenië Hoop & Geluk.

De betaling voor het gezin Szilveszter gaan nu via onze  Stichting. Dit is in goed overleg met de Roemenië Commissie van de Ger.Kerk  gebeurt.

Graag dus jullie giften overmaken naar bovenstaande  Stichting, banknr. 1013.14.337 Rabobank Lunteren.       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>